Сърбия започва ударна приватизация

За продажба са обявени 502 държавни предприятия

Сърбия започва ударна приватизация
188 ~ 1 мин. четене

Белград започва ударна приватизаия. Сръбската агенция по приватизация съобщи, че се търсят купувачи на 502 предприятия и техните поделения, според новия закон за продажбата на държавни активи, който влезе в сила миналата седмица.

Правителството в Белград е под силен натиск. То трябва да предотврати национална дългова криза и да обуздае бюджетния дефицит, който достигна 8.3% от брутния вътрешен продукт на страната, при публичен дълг в размер на 73% от БВП.

За продажба са обявени и 73 фирми в областта на медиите, информатиката и комуникациите, между които "Политика АД", "Дневник Холдинг" и други, съобщава Дарик Финанс.

Желаещите купувачи имат срок да представят документи до 15 септември. Резултатите ще бъдат обявени във Financial Times, както и в националните медии.

"За някои компании ще намерим стратегически партньори, някои компании ще фалират, а при някои ще продадем само активите", посочват пред Reuters от сръбското правителство.

Междувременно властите в Сърбия започнаха разследване на приватизацията на държавната петролна компания NIS, мажоритарният дял от която беше продаден на "Газпром Нефт" през 2008 г. за 400 млн. евро.

Коментари: 0