Китай отчита ускорен ръст на икономиката

Обявените данни подсказват, че вероятно ще бъдат изпълнени целите на Пекин за растеж на БВП на втората по сила световна икономика за цялата настояща година от 7,5%

88 ~ 1 мин. четене

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал със 7,8% на годишна база през третото тримесечие на 2013 година след повишение с 7,5% през второто тримесечие, съобщи Китайското национално статистическо бюро (NBS), цитирано от Reuters. Това е най-солидното повишение на китайската икономика от началото на годината. Данните за индустриалното производство са малко по-добри от очакваното. Те отчитат увеличение от 10,2% на годишна база.

Обявените данни подсказват, че вероятно ще бъдат изпълнени целите на Пекин за растеж на БВП на втората по сила световна икономика за цялата настояща година от 7,5%.

Въпреки това, данните, публикувани от неправителствени институции, предполагат, че икономиката на Китай ще забави темпа си на ръст. В подкрепа на това са последните по-слаби резултати за продажбите на дребно, индустриалното производство и строителната активност в Китай.

Продажбите на дребно през септември се повишиха с 13,3% на годишна база, но при прогнози за растеж с 13,5% и след повишение с 13,4% през предходния месец. Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 20,2% през първите девет месеца на годината, което е малко по-ниско спрямо очакваните 20,3%.

Подкрепи Economic.bg