Китай ще достигне планирания годишен ръст на икономиката

Страната е постигнала средногодишен ръст на вноса и износа от 12.5%, излизайки от трето на второ място в света

Уън Дзябао:

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

През настоящата година ръстът на китайската икономика ще достигне планираното ниво от 7.5%. Това заяви при откриването на Националния конгрес премиерът на страната Уън Дзябао, цитиран от агенция Interfax.

Министър-председателят на страната отбеляза, че въпреки световната финансова криза, Китай е постигнал значителни успехи в развитието на националната икономика и се е превърнал във втора икономическа сила в света.

Към успехите на икономическото развитие Уън Дзябао изтъкна забавянето на потребителската инфлация до 2.6% през 2012 г. Премиерът подчерта като проблем неравномерността на развитието, увеличаването на себестойността на промишленото производство, задълбочаването на рисковете във финансовата област, както и слабата селскостопанска производствена база.

"Справихме се активно със сериозните промени във външната обстановка, като своевременно набелязахме мерки за стабилизиране на външните нужди, осъществихме стратегия на пазарно диференциране”, каза Уън. Той уточни също, че Китай е постигнал средногодишен ръст на вноса и износа от 12.5%, излизайки от трето на второ място в света.

Правителството на Китай възнамерява също така да прехвърли центъра на тежестта на дейността си върху преструктурирането на икономическото развитие и върху повишаването на качеството на ръста на икономиката.

В края на 2012 г. Китай си постави за цел 7.5% икономически растеж за втора поредна година, затягайки заложената инфлация до най-ниското ниво от 2010 г. На последната си среща на 16 декември правителството обсъди и паричното предлагане в страната, както и предоставянето на нови заеми.

Подкрепи Economic.bg