Китайското производство ускори растежа си

Стимулите вече подкрепят правителствени цели за растеж, смятат анализатори

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Промишленото производство в Китай нарасна с най-високото си темпо от началото на година, пише Bloomberg. Данните обнадеждават местните власти, че предприетите от тях мерки за стабилизиране на растежа във втората най-голяма икономика в света вече дават резултат.

Индексът на покупките на мениджърите в страната се повиши от 50,8 през май до 51 през юни, съобщават от Китайското статистическо бюро. Подобният MXAP индекс, изготвян от HSBC и Markit Economics, се покачи до 50,7 пункта, при 49,4 за предишния месец. Стойност над 50 пункта индикира ръст в измервания показател.

Новите поръчки в промишлеността запазиха нивото си от май, което е и най-високата стойност в последните две години. Анализатори посочват, че набраната инерция ще помогне за изпълнението на правителствената цел за 7,5% ръст на икономиката през тази година. Основните заплахи пред растежа пък са спада в имотния пазар и повишения дял на необслужвани кредити.

„Стимулите, макар и малки, със сигурност са повишили увереността в мениджърите. Все още е рано, обаче, да се правят заключения, че икономиката се е стабилизирала и няма никакви проблеми”, коментира Чен Синдонг, главен икономист на BNP Parinbas в Пекин.

Финансовият регулатор в Китай обяви вчера промени в начина на изчисление на съотношението заеми/депозити на банките, с цел повишаване на кредитния капацитет на институциите. Преди това бяха намалени и изискванията за минимални резерви за банките, които финансират малки предприятия и проекти в изостанали региони. Финансовото министерство от своя страна се обяви за по-бързо изразходване на бюджетните средства.

Борсовият индекс MSCI Asia Pacific реагира положително на данните и се покачи с 0,4% около обед в Токио. Бенчмарковият Shanghai Composite Index добави 0,1% към 16:10 ч. местно време.

В анкета на информационната агенция, икономисти посочват очаквания за растеж през второто тримесечие и за цялата година в порядъка на 7,4%, което е в рамките на правителствената цел. Официалните данни за БВП за периода април-юни ще бъдат публикувани на 16 юли.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg