Колизеумът се накланя като кулата в Пиза

Амфитеатърът на 2000 години - арена на древни гладиаторски битки – вероятно страда от вътрешна "стресова фрактура", съобщават италиански геолози

Древният Колизеум в Рим е пропаднал с 40 см от южната си страна. Властите в момента разследват дали се нуждае от спешни ремонти, предава агениция Reuters.

Амфитеатърът на 2000 години - арена на древни гладиаторски битки – вероятно страда от вътрешна "стресова фрактура", съобщават италиански геолози. Експертите за първи път са забелязали наклона преди около една година и от няколко месеца интензивно наблюдават монумента, обяснява директорът му Росела Реа.

 Управата на Колизеума е поискала съдействие от учени от университета "Сапиенца" и от института IGAG за наблюдение на феномена. Очаква се проучванията да продължат около една година.

Ако наблюдението се потвърди, най-вероятно и Колизеумът, подобно на кулата в Пиза, ще претърпи "структурна интервенция", за да бъде спасен. Прочутата наклонена кула бе отворена отново за посещения през 2001 г., след като инженери работиха близо десетилетие, за да предотвратят падането й и да я направят безопасна за посетителите.

Колизеумът, в който са се водили кървави битки между гладиатори в дните на Римската империя, привлича стотици хиляди туристи всяка година.

 

Коментари: 0