Конгресът одобри продажбата на четири безпилотни самолета на Корея

Продажбата подлежи на одобрение от страна и на корейските власти

104 ~ 1 мин. четене

Конгресът на САЩ одобри продажбата на четири безпилотни самолета Global Hawk, произведени от компанията Northrop Grumman, съобщава ИТАР–ТАСС. Сделката с Южна Корея ще е за над 435 млн. долара, но точната цифра не бе разкрита.

Продажбата все пак подлежи на одобрение от страна и на корейските власти. Както бе съобщено от представител на Министерството на националната отбрана (МНО) на Южна Корея, въпросът за закупуване на военно оборудване може да бъде преразгледан, поради по-високата продажна цена, която САЩ поиска.

Според действащото законодателство в азиатската страна, ако крайната цена на сделката, извършена от Службата на отбранителни програми за обществени поръчки към МНО надвишава цената на предварително одобрения бюджет с повече от 20%, то осъществимостта на проекта трябва да бъде преразгледана.

„В момента анализираме въпроса, дали самолетите Global Hawk са добра инвестиция, или е необходимо да се помисли и за други варианти“, оповестиха от корейската администрация. Конкуренти на Global Hawk може да се окажат компаниите Phantom ах, Phantom Eye, Boeing, Global Observer, както и Aero vayronment.

Подкрепи Economic.bg