Кристиан Кръстев посрещна първия полет на easyJet от Берлин

Средно 50 евро струва билета в едната посока

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Кристиан Кръстев посрещна първия полет на easyJet от Берлин, предаде репортер на Economic.bg. "Средно 50 евро струва билета в едната посока по маршрута София-Берлин", каза маркетинг директорът на компанията Питър Воец.
След като машината се приземи, тя тържествено бе осветена с традиционното тържествено обливане  със струи вода. Пред предните прозорци на пилотската кабина се развяваха българското и немското знамеДиректорът на обясни, че най-евтиният билет, който нискотарифната коВ днешния първи полет пътниците са заели 150 местампания предлага за тази линия, е 41 евро. "Пътуващите от София за Берлин са напълнили самолета", обясни Воец. "Полетите до София ще бъдат три пъти седмично и са в много удобни часове", каза още той.

По думите на мениджъра най-лошите години за компанията на българския пазар са били 2011 и 2012 г. "С пускането на линията до Лондон обаче, която е три пъти седмично, пътникопотока започна да се увеличава", обясни Воец. "Има много пътници по това направление защото има много български студенти и български работници", като мениджърът. Той обясни, че по голямата част от пътниците са българи.

Очаква се с кандидатстването на София за културна столица на Европа да увеличи германските туристи. Полетите се изпълняват с Airbus А319. Очаква се компанията да разшири присъствието си на българския пазар, включително с полети до морето.
Кристан Кръстев и изпълнителният директор на Летище София проведоха разговори за развитието на столичния аеропорт преди официалното откриване на авиолинията Берлин-София-Берлин. Според министър Кръстев на нашата най-голяма международна аерогара няма достатъчно атракции и трябва да бъдат развити в Европа. Той каза, че през последните години столичното летище се развива с много добри темпове. По думите му пътниците на летище София по вътрешни линии се увеличават.

 През първото тримесечие на тази година столичното летище отчита увеличение със 7% на превозените тонажи, както и 0.2% ръст на превозените пътници. През лятото на 2013 г. летище София ще предлага 43 директни линии до европейски столици и големи международни летища. Превозите ще се обслужват от общо 19 авиокомпании.

 Сътрудничеството на летище София и easyJet e от 2007 г. насам. Полетите по новата линия ще са четири пъти седмично.До момента авиокомпанията лети по още 3 дестинации – ежедневно до ЛондонГетуик, два пъти седмично до ЛондонСтанстед, три пъти седмично до Манчестър. Очаква се новата линия да допринесе за увеличение броя на пътниците обслужени от столичното летище.

 

 

 

 

 

 

Коментари: 0