24.5 млн. лв за 74 стопанства по ПРСР

Голяма част от предложенията са за трайни насаждения от орехи, бадеми и лешници или овощни градини от сливи, ябълки, круши и череши

272 ~ 1 мин. четене

МЗХ оповести одобрените проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общият размер на субсидията е 24 555 890 лв.

Голяма част от предложенията са за трайни насаждения от орехи, бадеми и лешници или овощни градини от сливи, ябълки, круши и череши.  Други стопанства ще купят системи за капково напояване, машини за прибиране на плодове, култиватор за торовнасяне и други. Подкрепени бяха и предложения за оранжерийни комплекси за домати, краставици, пипер, зеле.

Осем кандидата ще инвестират в складове за съхранение на зърнени култури. Други пет проекта са за купуване на специализирана техника за лавандула. Трима бенефициенти ще инвестират в машини и съоръжения за отглеждане на десертни лозя.

Одобрените предложения за животновъдство са 18, като осем от тях са на кравеферми. Те ще купят балопреси, доилни зали, които отчитат млякото и прибират автоматично апаратите за доене, ехографи и други. Два свинекомплекса ще получат финансиране за нови постройки за угояване на свине и буферни резервоари. Одобрени са и предложенията на двама пчелари, като единият проект е за производство на биологичен мед. Средства от ПРСР ще получи и овцевъдна ферма, в която се отглеждат дзвиски, както и кланица за агнета, две ферми за отглеждане на огушени патици и една за кокошки.

Коментари: 0