Кризата е намалила рязко емигрантските пари

През 2011 г. изпратената сума е на стойност 1.8 млрд. евро при 2.6 млрд. евро преди кризата

Българите зад граница вкарват по 2.6 млрд. евро в икономиката всяка година. Това съобщи председателят на Асоциацията на българите по света акад. Григор Велев, цитиран от "Стандарт". През последните години заради кризата сумата е намаляла на 1.8 млрд. евро.

Той посочи, че заплатите на сънародниците ни в Европа са с 30-40% по-ниски от тези на местните жители и българската държава трябва да се бори, за да бъде премахната тази дискриминация в заплащането.

"Българите по света са над 22.7 млн. души, като 15 млн. души живеят извън България", каза още Велев. Той представи програмата за четвъртата редовна сесия на Световния парламент на българите, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във Варна. Очаква се във форума да вземат участие делегати от 26 държави от целия свят. "Основен акцент в заседанията ще бъде състоянието на българските диаспори и нуждата от защита на правата им, особено в съседните ни страни", посочи Велев.

"Световният парламент ще обсъди и множеството сигнали за бездействие на българските консулски и посланически служби", допълни Велев. Според него най-добре е да бъде създадено министерство, което да работи по проблемите на българските диаспори, тъй като настоящата Агенция не разполага с достатъчно средства и поддържа само формални отношения с общностите.

"В момента правим постъпки пред министерството на финансите за създаване на български колеж в Чикаго, където живеят над 230 хиляди наши сънародници, каза още Велев. Държавата трябва да се ангажира и със създаването на училища, където има големи диаспори", каза още той.

Велев съобщи още, че заседанието на Световния парламент ще приключи с приемането на няколко декларации за отношенията на страната ни с Македония и Сърбия.

Коментари: 0