"Кризата във Франция може да тласне ЕС към фалит"

Никола Саркози, президент на Франция (2007 - 2012) за мотивите си да се завърне в политиката

Цитат на деня:

Автор: Николай Марченко

Френската република се намира в най-тежката криза, която може да тласне към крах цяла Европа. Това заяви бившият френски президент Никола Саркози, който мотивира решението си да се завърне в голямата политика в интервю за телевизията France2.

През 2008 г. кризата, ударила целия свят, връхлетя и Франция. Това бе такава криза, каквато светът не беше виждал от 1929 г. Тази криза засегна всички отрасли без изключение. А през 2014 г. кризата във Франция вече може да тласне Евросъюза към фалит. И в това е промяната на ситуацията“, обясни ексдържавният глава.

Коментарът му идва, след като тези дни Саркози обяви във Facebook, че ще се кандидатира за председател на водещата опозиционна партия „Съюз в подкрепа на народното движение“. Аргументирайки намерението си да се завърне в активната политика, той бе категоричен, че повече не желае да гледа как страната му е „обречена или на днешния унизителен спектакъл или на перспективата за тотална изолация“, в случай че Националният фронт на Мари льо Пен успее да достигне до властта. „Аз не просто имам желание, аз нямам друг избор“, каза той.

Според анализатори с последното си заявление експрезидентът де факто положи началото на предизборната си кампания за предстоящата надпревара през 2017 г.. Според него обаче той не допуска варианта с предсрочни президнетски избори, за които напоследък често се говори заради сриналия се рейтинг на действащия държавен глава Франсоа Оланд.

Според Никола Саркози обаче самото поставяне на въпроса за предсрочния вот „говори за това колко е сериозно положението“ на днешна Франция.

Коментари: 0