Кунева: Изборният кодекс се оказа инструмент за печелене на време

Ситуацията с Изборния и Наказателния кодекси ми прилича на пропаганда тип „1984“ на Оруел, смята лидерът на „Движение България на гражданите“

3638 ~ 1 мин. четене

"Изборният кодекс уж беше входен билет за по-бързи избори, както БСП ни уверяваше, а се оказа инструмент за печелене на време.  Създаваха се съвети и комисии, имитираше се обществен дебат, за да се разтегли процесът във времето. Цинизмът на управляващите стигна дотам, че убеждават хората „колко голям масрав“ били изборите, за да ни обезсърчат и да не оставят никаква надежда за нормалност". Това заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в интервю за Economic.bg относно законопроектите, които трябва да бъдат приемани в предстоящите месеци.

"Хората от протестите през лятото повтарят едно – искат почтеност. Не може да се каже, че и в Наказателният кодекс е залегнало това искане. Той тръгна със скандали и с крайно недопустими и подкопаващи демократичните традиции текстове, на тъмно и въпреки недоволството на редица граждански авторитетни организации. На мен ситуацията с Изборния и Наказателния кодекси ми прилича на пропаганда тип „1984“ на Оруел - управляващите изземват говоренето, насочват публичното съзнание в желаната от тях посока, използват целия медиен ресурс, платени и сервилни говорители, преди още гражданските организации и обществото да са казали какво мислят, и в крайна сметка насаждат в съзнанието на обществото това, което върши работа за по-дългото им закрепване във властта", добави тя.

"Това само означава, че пороците на българското политическо представителство от националния ни парламент ще се пренесат и в ЕП, от което аз не виждам какво ще спечели България", смята още Кунева.

Очаквайте утре на сайта на Economic.bg цялото интервю с лидера на „Движение България на гражданите“.

Коментари: 0