Купуват повече жилища с цел инвестиция

Цените на жилищата почти спряха спада си, показва анализ на "Адрес недвижими имоти"

7348 ~ 3 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Покупките на жилища с цел инвестиция се повишават. Това отчитат от „Адрес Недвижими имоти” в анализа си за първото полугодие на тази година. За периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на миналата година.

„Причината за тази тенденция е, че купувачите намират една разумна доходност, защитена от инфлация”, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. Според него това е позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция са били рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди.

Друга интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст. „Те демонстрират с 23% по-висока активност през второто спрямо първото тримесечие на годината”, съобщи още Павлов. Главните групи купувачи са две. Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания, които виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени - ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом.

Ценовите нива са стабилни, отчитат още от агенцията за недвижими имоти. В големите градове на страната те са паднали с около 4% на годишна база. В столицата спадът е с 2.42%, в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.30%, показват данните.

Активността на пазара остава сериозна. Регистрира се ръст в броя сделки с над 10% спрямо същия период на миналата година. Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент. Ако към края на миналата година хората масово са се  интересували от апартаменти до 50 000 евро, то сега има интерес и към ценовата категория 70 000 – 80 000 евро.

Основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари. 26% от продавачите през шестмесечието са прибегнали към сделка именно заради това. Следващият мотив за освобождаване от дадено жилище обаче се оказва наличието на ненужен, свободен имот – малко над 20% от продавачите през периода са притежавали такова жилище.

Без съществени промени се задържат наемните нива както в столицата, така и в останалите градове от страната, отчитат още от агенцията. Съществена промяна наблюдават брокерите в изискванията на наемателите. Постепенно те започват да подбират все повече местата, където планират да наемат апартамент.

„Сериозното предлагане на апартаменти под наем кара наемателите да са все по-претенциозни”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес недвижими имоти”. По думите му освен традиционните изисквания, през последните два месеца дори елитни райони, в които по време на оглед се забелязват бездомни кучета, губят своите кандидати. Тенденцията е особено изразена при семействата с деца и младежите, които са навън до по-късно. „Към момента тази опасност влияе само върху решението за сделка, а не върху цената, но ако проблемите с кучетата не се разрешат, наемите в някои столични райони могат да претърпят допълнителен спад”, допълни Богданов.

И на пазара на наеми по-възрастните стават все по-активни. Според данните това се дължи на продажбата на имоти заради финансови затруднения и излизането под наем, както и на продължаващата релокация дори на дългогодишни наематели към по-качествени апартаменти с по-ниски наеми.

Прогнозата на компанията до края на годината е за активен пазар, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България.

В началото на август се очаква сериозно активизиране на пазара на наеми, където бъдещите студенти и сезонните работници, ще засилят търсенето.

Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще повлияе позитивно и на покупките на жилища, смятат още от компанията.

Подкрепи Economic.bg