Лазаров: Проблемът с парите за строителите на „Тракия“ е решен

Според председателя на УС на АПИ фирмата изпълнител ще се издължи през декември, когато ще и бъдат преведени парите от държавата

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Проблемът с плащането на фирмите, които работят по Лот 4 на АМ „Тракия" е решен. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

„Строителството на магистралата продължава. Надявам се доставчиците да бъдат удовлетворени, да бъдат стимулирани, че няма да бъдат излъгани и да продължат изпълнението на Лот 4 на АМ „Тракия". Ние стигнахме до общо споразумение, което беше предложено от възложителя и беше прието от доставчиците", каза Лазаров.

Според постигнатото споразумение дължимата сума ще бъде изплатена на 100% след плащане на сертификата на изпълнителя от страна на пътната агенция, което ще се случи през декември. "За да могат доставчиците все пак да поемат останалите разходи, възложителят трябва да плати още 30% от дължимото плащане до края на следващата седмица. Доставчиците ще продължат работа и по следващите етапи. Ако има проблем ще говорят и с изпълнителя, и с възложителя в наше лице", добави Лазаров. Той подчерта, че изпълнителят е отговорен всичко това ще се изпълни и Агенцията ще гарантира това.

„Апелирам за в бъдеще към всички, които сключват някакъв договор, все пак да го четат, да гледат клаузите, които подписват. Защото, когато се стигне до спор, се гледа преди всичко договора", каза още Лазаров.

Преди две седмици строителите на Лот 4 от автомагистрала „Тракия" се заканиха да протестират заради забавените плащания от фирмата изпълнител на обекта. По данни на управителите на тези фирми, те имат да получават около 500 хил. лв. от изпълнителя на проекта.

Още тогава от АПИ казаха, че всички дължими пари са преведени на главния изпълнител още в началото на септември. Те определиха спора като търговски, тъй като една от фирмите в Сдружение „Тракия IV" е наела подизпълнител, но не се е издължила към тях.

Коментари: 0