Летище "София" ще строи нов терминал

Той ще обслужва между 5 и 6 млн. пътника на година и ще има паркинг на няколко нива

Старият терминал на летище София да бъде съборен и на негово място до 5 години да бъде построен нов и по-голям от сегашния терминал 2. Идеята ще залегне в актуализирания генерален план за развитие на летището, който трябва да бъде готов догодина. Това съобщи пред БНТ изпълнителният директор на аеропорта Веселин Пейков.

По думите на Веселин Пейков в следващите години старият терминал ще бъде разрушен и на негово място да бъде построен нов и съвременен. Той ще обслужва между 5 и 6 млн. пътника на година, което е два пъти повече, отколкото Терминал 2.

Предложението е и заради липсата на алтернативни площи за нов - 3-ти терминал, и готовата инфраструктура на стария, което би излязло в пъти по-евтино, сочат изчисленията му. Той увери, че ако експертите одобрят плана, всяко парче история от стария терминал ще бъде вградено в новия. Предвижда се той да е с две галерии, с 16 или 18 ръкава, плюс паркинг на няколко нива.

За финансирането на изграждането на бъдещия терминал 1 ще се търсят няколко възможности. Основните са от европроекти и публично-частно партньорство.

Мнението на Пейков е, че летището трябва да бъде дадено на концесия. "Даже може да се помисли и за цялостното приватизиране на летището. На много места в Европа и света летищата са частни и ние би трябвало да следваме световния опит", обясни той.

Коментари: 0