Лицензът на ЧЕЗ все още не е отнет

ДКЕВР проверява дали нарушенията на компанията са толкова сериозни

76 ~ 1 мин. четене

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала съответните процедури за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро. Реално обаче лицензите на компаниите не са отнети, съобщиха от енергийния регулатор.

Целта на процедурата е да бъде проверено дали нарушенията на компанията са толкова сериозни и не могат да бъдат преустановени, обясни членът на комисията Андон Роков, цитиран от "Фокус". След това може да се премине към крайната мярка и да се отнеме лицензът.

В момента тече тридневен срок за възражения по тези актове от страна на ЧЕЗ и седемдневен срок за становище от страна на двете дружества. Представители на двете дружества ще бъдат изслушани на заседание на 16 април.

За ЧЕЗ Разпределение има съставени 17 акта, а за ЧЕЗ Електро – 4 акта. Основно става въпрос за нарушения на Закона за обществените поръчки, несъставяне на протоколи при поставяне на електромери, както и непредставяне на информация в изискваните срокове.

За неприлагане на методиката за зелена енергия през последните месеци дружеството дължи милиони на НЕК, беше коментирано още по време на брифинга, но без да бъде уточнена сумата или валутата с обяснението, че все още се правят проверки.

Все още текат проверките, които наложи ДКЕВР на другите две дружества – ЕVN и "Енерго про".

Междувременно Юлиана Иванов обяви, че тъй като правителството е в оставка – по закон тя продължава да изпълнявам длъжността си на председател на ДКЕВР. "Ние сме независим орган, който продължава да работи по задълженията, които има", каза още Иванова.

Подкрепи Economic.bg