Лихвата по еврооблигациите – до 6 процента

Според депутати и икономисти оскъпяването може да е и по-ниско

Лихвата по новата емисия еврооблигации може да стигне до 6 процента. Това обаче ще стане единствено в най-лошия случай и при негативно развитие на ситуацията в еврозоната и в Гърция. Това са коментирали експерти от ГЕРБ в парламента, предаде DarikFinance.

По думите на финансовия министър Симеон Дянков в договора за емитиране на дълга е поставен таван от 10 процента. Това ниво обаче било напълно нереалистично и не се очаква страната изобщо да стигне до такава цена.

Той обясни, че идеята е в последствие да се договори по-ниска лихва, като добави, че вече съществуват индикации, че стойността й ще се е доста под 10 процента.

Според депутати и икономисти лихвата по емисията еврооблигации ще е около 5 процента, като е възможно и да е малко по-ниска.

В парламента сините депутати изразиха подкрепа за емитирането на еврооблигации, като се аргументираха, че това ще спаси парите от Сребърния фонд.

Според депутати от управляващата партия, ако емисията е успешна и наберем достатъчно средства, парите от Сребърния фонд може и изобщо да не се пипат. Ако обаче са необходими допълнителни пари, законопроектът за фонда ще бъде подкрепен.

Коментари: 0