Nasdaq компенсира с $40 млн. заради проблемите с Facebook

Този ход обаче не успя да успокои една от най-големите фирми за търговия на едро, Knight Capital, която твърди, че е загубила $ 35 млн. заради софтуерния бъг

6558 ~ 1 мин. четене

Nasdaq OMX е предложила да плати до $40 млн. за покриване на загубите, произтичащи от софтуерен бъг по време на първичното публично предлагане на Facebook. Една част от тях ще бъде под формата на отстъпки на разходите по търговията на борсата.

Този ход обаче не успя да успокои една от най-големите фирми за търговия на едро, Knight Capital. Компанията твърди, че е загубила $ 35 млн. заради софтуерния бъг и техническите проблеми при работа с първите сделки с Facebook. Общите искания от брокер, включително и водещата банка "Морган Стенли", надхвърлят 100 милиона долара.

"Предложението на Nasdaq за решение на този проблем е просто недопустимо. Както обявихме по-рано, компанията ни ще си търси правата в съд”, отговарят от Knight Capital.

NYSE Euronext, главният съперник на Nasdaq, също взе отношение по повод предложението за обезщетение. Те заявиха, че не трябва Nasdaq да бъде допуснат да предлага отстъпки на клиенти за сметка на финансови компенсации, защото това би имало ефект върху пазарния им дял.

Технически проблеми през първия ден - на 18 май, попречиха на някои инвеститори да купуват или продават акции и забавиха началото на търговията на акциите с около половин час.Подкрепи Economic.bg