Лихвите няма да растат заради оставката на кабинета

Не се очаква повишение на лошите кредити заради ситуацията в страната

76 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Нестихващите протести в цяла България и оставката на правителството няма да доведат до повишаване на лихвите по кредитите заради свития пазар. Това прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания "Кредит център", цитиран от Стандарт.

"През последните 3 години условията и цените на заемите се подобряват, тъй като банките се опитват да мотивират хората да се върнат на пазара на кредитите. Дори това, което се случва в страната, няма да повлияе на цената на заема и тя ще продължи да се подобрява", убеден е консултантът.

Според него ситуацията в страната създават несигурност в хората и част от тях решават да отложат по-сериозни финансови сделки като покупката на жилище с ипотека. "Много зависи колко ще продължи процесът. Ако бързо водещите фигури в политическия живот намерят решение и излязат със силен служебен кабинет, който започне да подготвя изборите, няма да има свиване на пазара. Ако обаче протестите, колебанията и политическите борби продължат в по-дългосрочен план, най-вероятно някои хора ще отложат сделките, които са планирали да направят тази година", казва Тошев. Той припомня, че за хората покупката на имот чрез ипотека е много сериозна финансова сделка и когато виждат по-несигурна среда, предпочитат да изчакат.

"По-скоро не очаквам повишение на лошите кредити заради ситуацията в страната. През последните 6 месеца на 2012 г. имаше колебания, тоест в някои месеци нещата се подобряваха. През първите два месеца на 2013 г., които са по-тежки поради по-засилените харчове на домакинствата, можем да видим леко покачване на лошите кредити, но това не се дължи на политическите събития", твърди Тихомир Тошев.

Подкрепи Economic.bg