Йената и британският паунд с рязък спад

Очакванията са до края на годината доларът да достигне 100 йени

184 ~ 3 мин. четене

Йената се плъзна до 33-месечно дъно спрямо долара по-време на ранната търговия в понеделник. Понижението дойде след новината, че японското правителство вероятно ще номинира Харухико Курода и Кикуо Ивата, съответно за управител и заместник-управител на Японската централна банка. И двамата кандидати са силни застъпници на агресивната парична политика и намаляване на дефлацията с отслабване на йената.

В резултат на новината доларът се покачи до връх от 94.61 йени - най-високата стойност от май 2010 г. По-късно търговията се успокои и доларът се разменяше за 94.10 йени.

Еврото се повиши до 124.83 йени, но остана под 34-месечния връх от 127.71 йени, достигнат по-рано този месец. След успокояване на пазара еврото се разменяше за 124.00 йени. Според пазарни анализатори реакцията на пазара не е преувеличена и очакванията са, че до края на годината цената на долара ще достигне 100 йени.

Късно в петък, рейтинговата агенция Moody's  понижи с една степен кредитния рейтинг на Англия от Ааа на Аа1, позовавайки се на слабите перспективи за икономически растеж в страната. Великобритания е третата страна след САЩ и Франция, която загуби своя топ кредитен рейтинг от поне една голяма агенция. Понижението е със стабилна перспектива, което означава, че допълнителна промяна в кредитния рейтинг на Англия през годината е малко вероятно. Поевтиняването на стерлинга не бе голяма изненада за инвеститорите, след като в четвъртък управителят на Английската централна банка Мървин Кинг и двама негови колеги заявиха, че е необходимо отпечатването на повече пари, които да се инвестират в ценни книжа и активи. Английската централна банка вече е собственик на една трета от държавния дълг на страната, чрез програмата си за закупуване на държавни облигации. Предвижда се банката да закупи още държавни облигации на стойност 25 милиарда паунда, което ще продължи да подтиска нарастването на лихвите в страната и ще намали стойността на валутата. Британският паунд достигна цена от 1.5073 долара, което е 31-месечно дъно спрямо долара. Паундът удари и рекордно ниска стойност спрямо новозеландския долар от 1,8025 новозеландски долари.

Спрямо долара единната валута се търгуваше почти без промяна от нивото си в петък. Еврото се разменя на цена от 1.3190 долара. Очакват се по-големи движенията в двойката евро/долар, след резултатите от парламентарните избори в Италия. Първите резултати  ще бъдат публикувани около 16.00 часа днес. Пълните официални резултати се очакват рано сутринта във вторник. Слабо правителство може да предизвика нова нестабилност в третата по големина икономика в еврозоната и да предизвика нова криза на доверието в единната валута на Европейския съюз.

Цената на златото в очакване на новините от седмицата

Рано в понеделник златото се търгуваше почти без промяна, след като инвеститорите са предпазливи относно крайния изход на непредсказуемите избори в Италия.

Междувременно данните от Китай показаха, че обема на фабричния сектор в страната е нараснал до двугодишен връх. Инвеститорите очакват да видят дали тази тенденция ще продължи.

Цената на спот златото рано в понеделник бе 1580 долара за тройунция.

Данни показаха, че хедж фондовете  и други големи спекуланти в САЩ са намалили бичите си залози за промишлените стоки и златото, най-много за последните 10 месеца. От друга страна, Русия и Турция вдигнаха нивото на златните си запаси за втори пореден месец през януари.

Цената на петрола също остана без промяна рано в понеделник, след като инвеститорите очакват развръзката от преговорите с Иран и глобалните икономически новини. Рано в понеделник цената на петрола бе 93 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg