Лошото време спря участието на самолетите във военния парад

Единствено хеликоптер Ми 17 се включи в парада и развя трибагреника

Лошите метеорологични условия попречиха на самолетите на Военновъздушните сили да се включат във военния парад по случай 6 май - Денят на храбростта и празник на Българската армия. Именно тяхното участие е най-атрактивно за гражданите, които следят традиционния парад на Гергьовден, съобщи Kmeta.bg.

Изтребителите МиГ 21 и МиГ 29 и хеликоптерите "Кугър" така и не излетяха, което предизвика разочарованието на хилядите жители и гости на София, събрали се днес на площад "Александър I".

Парадът бе планиран за 10 часа тази сутрин. Малко след старта си обаче програмата бе съкратена до маршируващите военни блокове и речта на президента Росен Плевнелиев.

По традиция началото на демонстрацията откри хеликоптер Ми 17, носещ трибагреника, а към него се очакваше да се присъединят и МиГ 21 и МиГ 29, както и хеликоптерите "Кугър", които трябваше да се включат за пръв път от 2009 година насам.

"Живеем в сложни и трудни времена, в един бързо променящ се свят. Членството на Република България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Но това само по себе си не е достатъчно. През последните няколко години значително нараснаха изискванията към Въоръжените сили, а бюджетът за отбрана прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация трябва да продължи и да се ускори. Той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност. Целта е ясна - изграждане на модерна, мобилна и боеспособна Българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО", каза в приветственото си слово държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) и плавно увеличи в следващите години тези разходи до норматива на НАТО от 2%.

"България трябва да засили сътрудничеството и да укрепи връзките със съюзниците. В програмата за модернизация, включително и проекта за закупуване на нов тип основен боен самолет, трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на много високата зависимост на страната ни от само една държава, производител на въоръжение. Така трябва да бъде и в енергетиката", допълни още Плевнелиев в речта си.

Коментари: 0