Лозанов: Медийните войни пречат на свободата на словото

Според медийния експерт регулацията не може да вкара свобода в медиите

Снимка: БГНЕС

3644 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в България ние всяка година падаме все по-надолу, освен през една. Причините за това са климатът в самите български медии, който до голяма степен бе повлиян от така наречените медийни войни. Това каза в ефира на БНТ председателят на СЕМ Георги Лозанов.

По неговите думи войните са започнали първо в печатните медии и се пренасят върху цялата медийна среда у нас. "Медийната война е степен на конкуренция, която обаче не е продуктивна, а се отразява негативно на средата", обясни Лозанов.

Според него друга причина за негативната оценка на нивото на свободата на словото може да се търси в завишеното влияние на собствениците върху самите медии. "Това се отчита много негативно. Когато собствеността влияе на съдържанието, положението е зле", коментира Лозанов. По думите му през 2012 г. се е наблюдавала и така наречената война на аудиториите - битка между традиционните медии и интернет медиите. "Много журналисти практикуват професията така - аз ще спазвам правилата на главния редактор, щом работя в традиционна медия, но щом искам да си изкажа личното мнение и какво точно мисля - ще си направя блог. Не трябва да бъде така", смята медийният експерт.

Неговото мнение е, че традиционните медии неминуемо си отиват или се трансформират, но това става и трябва да става постепенно. "Новите медии все още не могат да носят авторитетността и качеството като професионален модел на традиционните медии", обясни Лозанов.

По думите му регулацията не може да вкара свобода в медиите. "Аз не мога да ви глобя, че не искате да бъдете свободен. Свободата зависи от индивидуалната отговорност при практикуването на професията", каза шефът на СЕМ и обяви, че вижда промяна на средата в създаването на граждански организации, които да са коректив на медиите, нов цялостен медиен закон, но е ключово и самото самоосъзнаване на журналистите.

Подкрепи Economic.bg