МВФ е безкомпромисен към Португалия

Според представители на фонда фискалните реформи са задължителни

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Фискалните корекции в Португалия са задължителни и без никакво съмнение трябва да продължат. Това каза оглавяващият мисията на МВФ в Португалия Абебе Селасие по време на обсъждането вчера на баланса между строгите мерки за икономии и икономическия ръст. Според нея силно задлъжнели и без алтернатива за самофинансиране държави като Португалия, трябва задължително да направят тези реформи.

Становището на фонда идва по време на опитите на правителството да прокара предложението си за вдигане на данъкът върху доходите до 34%, което е включено и в проектобюджета за 2013 г. Предложението обаче не се приема от опозицията, а заради тази идея по улиците на Лисабон се организираха масови протести.

Селасие смята, че бюджетните цели пред Португалия все пак може и да бъдат смекчени малко, но и тогава те няма да бъдат постигнати преди 2014 г. Именно тогава се очаква да бъде пикът на дълговата криза в страната, след което задлъжнялостта на страната трябва да започне да намалява.

"Не виждаме нужда да ревизираме прогнозите за икономическия ръст, включително и за 2013 г.", коментира Селасие. Последните очаквания са за свиване на икономиката с 3% през тази година и с 1% през следващата.

Подкрепи Economic.bg