МВФ похвали ОПЕК за цените на петрола

Според управляващия директор на МВФ Кристин Лагард държавите от Персийския залив управляват добре запасите и цените на петрола

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Арабските страни от Персийския залив управляват добре петролните резерви и цените петрола. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

"Държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) влияят благотворно върху цените на петрола в световен мащаб, като по този начин допринасят за икономическата стабилност", каза Лагард на среща с представители на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

По нейните думи страните от Персийския залив допринасят много за икономическата стабилност в региона и в цял свят с добрия мениджмънт на петролните резерви и мониторинговата си роля за определяне на цените на петрола.

Лагард прогнозира Дстабилен ръст, със съвсем слабо забавяне през следващите години" за шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Кувейт, Бахрейн и Оман.

От последната среща на ОПЕК през юни, цените на суровия петрол тип Брент скочиха с близо 20%. В опит да обуздаят високите цени на черното злато, страни като САЩ, Франция и Великобритания обмислят да освободят част от запасите си.

Страните от Персийския залив поддържат високи нива на производство, компенсирайки намалелите доставки от Иран заради наложеното му петролно ембарго. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол, поддържа нива от 9.8 млн. барела на ден, като кралството заедно с Кувейт и ОАЕ увеличиха добива общо с 400 000 барела на ден.

Подкрепи Economic.bg