Магистрала „Хемус” готова до 2017 г.

Участъкът от аутобана между градовете Ябланица и Шуме нтрябв ада се изгради наведнъж от един изпълнител, каза Павлова

До 2017 г. трябва да приключи изграждането на автомагистрала „Хемус”. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след като откри рехабилитираната пътна отсечка Старо Оряхово-Гроздьово във Варненска област.

По график до 2014 г. трябва да се направи идейният проект за магистралата и да се уточни точното трасе, през което ще минава. До 2017 г. след като бъде избран изпълнителят магистралата трябва да бъде цялостно изградена.

По думите й е задължително един изпълнител да изгради на веднъж целия участък от магистралата, която трябва да свърже София и Варна, между градовете Ябланица и Шумен.

Очаква се трасето да струва около 1 млрд. евро.

Павлова обясни, че сред акцентите в дейността на регионалното министерство са цялостното изграждане на автомагистралите „Струма” и „Хемус”, реализирането на тунел под връх Шипка и изграждането на скоростните пътища Русе-Велико Търново и Русе-Шумен.

Министърът посочи, че второ- и третокласната пътна мрежа са изключително важни за развитието на страната. Осигурено е финансиране за цялостната рехабилитация на още 15 км от третокласния път.

Коментари: 0