Майли Сайръс и Джъстин Тимбърлейк жертви на санкциите срещу Русия

Концертите им в Хелзинки трябва да са в стадиона на олигарси на Путин в черния списък на САЩ

Геополитика и музика

Автор: Николай Марченко

Американските поп звезди Майли Сайръс и Джъстин Тимбърлейк могат да пострадат от икономическите санкции срещу Москва, алармират световни и руски медии.

Проблемът е, че санкциите на ЕС и САЩ могат да доведат до срив на концертите на звездите във Финландия. Организаторите на концерта споделиха пред медиите, че заплахата идва факта, че мястото на участията е собственост на руснаци.

Зрителите са закупили билети за концерт на Тимбърлейк, който трябва да пее през май на стадиона Hartwall Arena в Хелзинки. Игрището обаче е собственост на милиардера от кръга „Приятелите на Путин” Генадий Тимченко, който е известен като основател на третия в света трейдър на нефт Gunvor, а също така на партньорите му от същия списък

Борис и Аркадий Ротенберг – известни милиардери и подизпълнители на „Газпром”. Както е известно, компаниите на Тимченко са и най-едрият подизпълнител по проекта за мегагазопровод „Южен поток”.

Радиото Voice of America акцентира на факта, че тримата руски олигарси са в списъка на санкционираните за влизане на територията на САЩ, във връзка с анексията на Крим. Като близки до президента Владимир Путин лица, и те са лишени от право за американски визи за периода на санкциите, а сметките им са замразени.

Концертът на Майли Сайръс на същия стадион, смятан за най-голямото място за концерти във Финландия, е насрочен за юни месец 2014 г.
 
Организаторът на концерта, финландска компания Live Nation Finland призна, че адвокатите й се опитват да проверят през властите в САЩ дали санкциите срещу собствениците на стадиона означава забрана за мероприятия за американски артисти.

„Ние искаме да разберем, дали това може да се отрази на концертите на американците. И ако е така, то ние ще трябва да намерим друго решение. Но мисля, че проблемът ще е решен и концертите ще се състоят”, каза изпълнителният директор на Live Nation Finland Нина Кастрен.

Що се касае  до игрището, то Тимченко и братята Ротенберг са закупили стадиона „в пакет” с дял в американски хокеен отбор Jokerit, който използва Hartwall Arena за „домакинства” и тренировки. 

Коментари: 0