Ердоган принуден да деблокира и YouTube

Подчинихме се на съдебното решение за Twitter, но не съм длъжен да го уважавам, казва турският премиер

Правосъдие

Автор: Николай Марченко

Ден след като Конституционният съд (КС) на Турция деблокира социалната мрежа Twitter, районен съд в Анкара нареди свалянето на забраната за YouTube, алармират медиите в югоизточната ни съседка.

Вестник Hurriyet пише, че съдебното решение може да бъде пренасочено на по-високи инстанции за преразглеждане и затова YouTube засега остава блокиран за пряк достъп.

Вчера КС на Република Турция призна блокирането на Twitter за „нарушаване на конституционни права на гражданите” и нареди да бъде свалена всякаква забрана за достъп.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган реагира остро тази сутрин, като разкритикува съда. „Ние сме длъжни да изпълним съдебното решение, но аз не съм задължен да го уважавам”, отсече министър-председателят.

Според турския премиер КС е бил длъжен да откаже в иска, тъй като на по-ниска инстанция съдилищата не са разглеждали този казус и по този начин се нарушавали „правните принципи”. „Решението на съда защитава американска компания за сметка на националните ни интереси”, казва Ердоган, цитиран от Hurriyet.

Twitter бе забранен в Турция за цели 15 дни, точно седмица преди местните избори. Властите в Анкара бяха ядосани, че компанията отказва да свали линковете към записа на разговор между премиера и сина му Джилял, в който Ердоган му нарежда да скрие 30 млн. евро, заради опасност от обиски.

YouTube пък „страда” заради разпространения запис от заседание на националния съвет за сигурност, в който министри от кабинета „Ердоган” обсъждат готвената атака срещу силите на Башар Асад в Сирия. 

Коментари: 0