Марихуаната - новият \"дотком\" балон

Експерти твърдят, че общата стойност на пазара може да скочи до 10,2 милиарда щатски долара до 2018 г.

404 ~ 2 мин. четене

Легализацията на марихуана за медицински цели в 20 американски щата е последвана от бум на местата, в които се продава канабис. Експерти твърдят, че общата стойност на пазара може да скочи до 10,2 милиарда щатски долара до 2018 г., като предупреждават и за възможно повторение на "дотком" балона от края на 90-те години, пише Russia Today в свой анализ. 


Отминаха дните, когато няколко предприемачи помагаха на ентусиасти, които искат да легализират марихуаната, да набират средства за своите проекти. Пазарът на "трева" сега гъмжи от инвеститори, готови да рискуват парите си за новата индустрия, пише изданието. Те вече разработват свои собствени рекламни, застрахователни, логистични и охранителни услуги.


След като магазините за марихуана в Колорадо получиха оборот от 1 млн. щатски долара само в първия ден на продажби, въпросът за рентабилността намери своя отговор.
Пазарът със законен канабис се очаква да нарасне от 1,4 млрд. долара през 2013 г. до 2,3 млрд. щатски долара през 2014 г. , прогнозира ArcView Market Research. Според компанията пък стойността само на законната част от индустрията ще достигне 10,2 милиарда до 2018 г.


Когато Wall Street Journal публикува материали във връзка с невероятните приходи в магазините за марихуана, компании като Privateer Holdings, базирана в Сиатъл и един от пионерите на финансовия пазар за канабис индустрия от 2010 г., започнаха да усещат нарастващата конкуренция в рамките на отрасъла, споделят от там пред руското издание.


Въпреки че Федералният закон за контролираните субстанции все още брои марихуаната за забранено вещество, президентът Барак Обама на практика даде благословията си за канабис индустрията, заявявайки, че пушенето на "трева" е "не много по-различно от това на цигарите" и "не по-опасно от консумирането на алкохол". Сега страната е склонна да третира бизнеса с марихуана като всяка друга легална индустрия.


Миналата седмица администрацията на Обама обяви, че фирмите, свързани с канабис, трябва да имат достъп до банковата система на САЩ, въпреки факта, че субстанцията все още остава незаконна съгласно федералния закон. Това може да помогне на американските власти да получат по-добър контрол над вливащите се капитали в новоизгрялата индустрия, коментират анализатори.
Малко вероятно е властта в САЩ да смени възгледите си спрямо този бизнес, веднъж след като го е легализирала, а и целият процес пряко корелира с резултатите от бъдещи избори, признават социолози.


И все пак, дори и "акулите" на пазара на марихуана предупреждават, че този бизнес е много по-сложен, отколкото изглежда. Никой не може да предскаже, кога периодът от ентусиазирани стартиращи фирми ще приключи, давайки път на големия бизнес с наистина големи пари, точно както се случи с "дотком" балона през 1990 г.

Коментари: 0