Марихуаната вече се продава свободно в Колорадо

Отвориха първите магазини за канабис, след като щатът разреши употребата

128 ~ 2 мин. четене

Марихуана вече се продава свободно в Колорадо. В щата отвори врати и първият магазин, в който тревата ще се продава свободно и за развлечение, предават световните медии.

Така беше поставено началото на експеримент, който ще бъде внимателно наблюдаван по света, коментира Асошиейтед прес, цитарана от БТА. 

Активисти се надяват да докажат, че узаконяването е по-добра алтернатива от скъпата война, водена от Съединените щати срещу наркотиците.

Скептици пък се тревожат, че мярката ще направи марихуаната по-широко достъпна за младежите, въпреки че според закона наркотикът може да се продава само на навършили 21 години.

Щатите Колорадо и Вашингтон бяха първите в страната през 2012 г., които легализираха използването на марихуана за немедицински цели. Сътоветно 54 процента и 55 процента от избирателите в двата щата подкрепиха идеята. Планира се от средата на тази година употребата и продажбата на наркотика да стане законна и в щата Вашингтон.

"Ще си сложа касовата бележка в рамка, щом се върна вкъщи, за да ми напомня какво е възможно. Легална навсякъде", заяви Джеймс Арън Ремзи, който е лежал за кратко в затвора за притежание на марихуана преди по-малко от година. 

Колорадо въведе система за проследяване на насажденията, за да държи наркотика настрана от пазара на черно. 
Въведени са и изисквания за пакетирането, поставянето на етикети и тестването на продуктите, наред с ограничения за психотропните действия на "ядливата" марихуана. 

Според новия закон марихуаната ще се продава като алкохол. Гражданите на щата ще могат да си купуват до една унция (28,35 грама), а тези от други щати, ще могат да си купят до ¼ от унцията.

Канабисът може да бъде пушен само на частни места с позволението на собствениците.

Продажбата ще бъде облагана като алкохола. Властите в Колорадо очакват първите 40 милиона долара постъпления от легализацията да се използват за строителство на училище.

Общо 136 магазина са получили лиценз за продажба. Повечето са в Денвър.

Марихуаната все още е нелегална съгласно федералния закон, но американското министерство на правосъдието изготви списък от осем точки с приоритети в регулациите за производство и продажба на трева. 

Те задължават щатите да държат наркотика настрана от непълнолетни, престъпни картели, федерално имущество и да не се разпространяват в други щати, в противен случай федералните власти ще предприемат строги мерки. 

Миналата година Уругвай стана първата държава в света, легализирала отглеждането, продажбата и пушенето на марихуана. 

Активистите, които подкрепят легализирането на наркотика, твърдят, че законната търговия с марихуана ще донесе приходи за държавите и ще спести пари, тъй като няма да има нужда да се вкарват в затворите всички закононарушители.

Коментари: 0