Марио Драги: Трябва да насърчим растежа

ЕЦБ ще продължи програмата си за изкупуване на държавни облигации

Растежът и потенциалът за растеж трябва да бъде насърчен от структурни реформи. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на пресконференция на днешното заседание по паричната политика на банката в Барселона, съобщи „Ройтерс”.

По думите на Драги е отбелязан напредък в редица страни, но някои правителства трябва да бъдат по-амбициозни, за да намалят дефицитите си и да насърчат растежа.

Президентът на ЕЦБ коментира още, че няма противоречие между „бюджетния пакт” за оздравяване на държавните сметки в Европа и „пакта за растеж”, който се основава на структурните реформи. Той подчерта растежът трябва отново да бъде поставен в центъра на европейския дневен ред.

Драги предупреди, че не би било от голяма помощ да се спре оздравяването на бюджета.

Той настоя да се облекчи предприемаческата дейност, като добави, че от решаващо значение е създаването на нови работни места. Драги подчерта, че гъвкавостта, мобилността и справедливостта на пазара на труда трябва да бъдат увеличени.

На пресконференцията стана ясно още, че финансовата институция ще продължи програмата си за изкупуване на държавни облигации. Европейският централен банкер обаче подчерта, че от правителствата зависи да поставят под контрол финансите си, като прилагат структурни реформи. Драги добави, че програмата за изкупуване на облигации не е нито безкрайна, нито вечна.

Коментари: 0