Масов студентски протест с искане за оставка на кабинета

Движението пред Софийския университет е блокирано

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

На днешния 10 ноември, когато се навършват 24 години от началото на прехода в България, студентите изпълниха заканата си и се събраха на масов протест пред ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Събралото се множество скандира "оставка", "емигрирайте" и "окупация". Освен студенти в митинга, под надслов "Поход на справедливостта", се включиха преподаватели и граждани.

Протестът е с искане оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. Преди минути започна шествието, което се планира да стигне до сградата на Министерски съвет (МС), след което трябва да се върне отново пред Ректората.

Издигнат е плакат с надпис - "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук". Мотото на "събудилите се деца на прехода" е, че "повеждат поход не за подмяна, а за промяна". Сред останалите плакати се чете още - "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат". На саморъчно направени плакати пише още заглавието на стихотворението на Гео Милев - "Септември", както и на стихотворението на Никола Вапцаров - "Вяра".

Движението пред Софийския университет е блокирано от протестиращи, предаде "Фокус". Участниците в общонационалния протест обявиха, че искат да останат да живеят в България.

Подкрепи Economic.bg