Масови проверки на нотариуси

Акцията на НАП е заради нередности при сделки с моторни превозни средства

Масови проверки на нотариуси започнаха в цялата страна. Сигналите са подавани от Националната агенция за приходите за данъчни нередности при сделки с моторни превозни средства, съобщи в Пловдив председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.  

Писмата от приходната агенция касаят двама нотариуси, единият от които практикува в София. При тях е установено, че при продажба на МПС не са контролирали плащането на данъка върху превозно средство и на местения данък при придобиване, съобщава БНТ.

Към момента е извършена ревизия в 300 кантори от всички 600 на изповяданите сделки през цялата година. Констатирани са данъчни нередности при десетима нотариуси, срещу които са образувани дисциплинарни производства.

Констатирани са данъчни нередности при десетима нотариуси,

срещу които са образувани дисциплинарни производства. В различните случаи от три до 10 сключени сделки при тях с продажба на автомобили липсва доказателство, че са събрани тези данъци.

Наказанията могат да бъдат порицание, глоба от 1000 до 5000 лева, предупреждение или отнемане на правата за срок до пет години.

Коментари: 0