Масово неспазване на забраната за пушене в Атина

Въпреки всички предвидени наказания от закона, се оказва, че те не се прилагат строго дори в големите заведения, таверни и кафенета в столицата на страната

В Гърция, голяма част от заведенията не спазват забраната за пушене на обществени места, показва проверка на Economymagazine.bg.

Според проучване, процента на пушачите в Гърция е най-високия за целия Европейски съюз - над 40%. Тъй като предишните закони против пушенето не са дали ефект, през 2010 г. се приема  нов закон, който забранява пушенето и употребата на тютюневи изделия под каквато и да е форма в обществения транспорт, публичните сгради и във всички заведения без изключение.

Като допълнителна мярка са приети сравнително тежки глоби при неспазване на закона – от 50 до 500 евро за пушачи и от 500 до 10 000 евро за притежатели на заведения. Ако дадено заведение наруши закона повече от 5 пъти, наказанието е принудително затваряне.

Въпреки всички предвидени наказания от закона, се оказва, че те не се прилагат строго дори в големите заведения, таверни и кафенета в столицата на страната. Все още има места, които масово позволяват на клиентите си да пушат.

Коментари: 0