Мавродиев: Корпорации атакуват финансовия надзор

Председателят на регулатора е скептичен относно продажбата на ПОК "Доверие"

Снимка: БГНЕС

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Корпорации атакуват Комисията за финансов надзор (КФН), за да прокарват своите бизнес интереси. Това твърди в интервю за "Европолитикс" председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той е скептичен и относно продажбата на най-големия частен пенсионен фонд в България - ПОК "Доверие", от австрийската "Виена Иншурънс груп" (VIG) на английска фирма-фантом, според слухове, за около 150 млн. евро, става ясно от разпространеното от пресцентъра на КФН интервю на Стоян Мавродиев за "Европолитикс".

"Във финансовия сектор вече има много висока степен на прозрачност. През последните години, българското законодателство в тази област беше изцяло обновено. КФН налага високи стандарти пред листваните на борсата компании. Централната банка прави същото по отношение на банките в страната", уверява Мавродиев. По думите му това са причините банковият сектор в България да е в доста добро състояние.

Българите, на първо място, нямат доверие на политиците, защото имат усещането, че са били мамени през последните 20 години на преход от комунизъм към пазарна икономика. Те, също така, не се доверяват на повечето влиятелни български бизнесмени, тъй като вярват, че са забогатели с нечестни методи", отговаря Стоян Мавродиев на въпроса "Как ще обясните обаче недоверието на българските граждани към корпорациите?". Според него въпреки това българите не грешат в недоверието си, защото са били измамени от много от партиите, които управляваха страната през изминалите години.

"В продължение на два месеца видяхме само на съобщение за пресата, по отношение на тази продажба (на ПОК "Доверие" - б.а.), публикувано на интернет страницата на VIG и никакъв официален документ. Това, в известна степен, е необичайно. Предполагаме, че VIG ще призове купувача - базираната във Великобритания "Юнайтед кепитал" АД, да кандидатства за одобрение, за да може КФН да започне одитна процедура. Заложена е и репутацията на VIG като сериозна международна компания. Разбира се, аз също съм запознат и с медийните разследващи публикации за "Юнайтед кепитал". За мен като гражданин нещата не изглеждат добре. Но в качеството ми на финансов надзорник не мога да правя преценки въз основа на съобщения в медиите. Ние не искаме и няма да правим компромис по отношение на надеждността на инвеститора. Щателно ще разследваме източниците на приходи на "Юнайтед кепитал", легитимността на техните средства и предишния опит на компанията. Може да се окаже опасно за цялата финансова система тук, ако одобрим сделка, без наистина да се знае кой е собственикът на компанията. Става дума за 1.25 милиона български граждани, които са осигурени в "Доверие" на стойност около 2 млрд. лв. (1.02 млрд. евро)", коментира Мавродиев евентуалната продажба на "Доверие".

Подкрепи Economic.bg