Международни правозащитници ни обвиниха в тормоз над бежанци

Отношението в България е много расистко, смятат от "Хюмън райтс уоч"

Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" обвини България в системни и целенасочени действия да се пречи на бежанци, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила. Докладът от 76 страници е озаглавен "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти".

"Отношението в България е много расистко. Плюеха върху нас и ни третираха като животни.", казва един от обитателите на бежанския център в Любимец пред организацията. Според доклада, който се базира на разкази на имигранти, българската полиция използва ритници, юмруци, палки, кучета, дръжки на оръжие и електрошок, за да малтретира бежанците, които търсят убежище на наша територия.

По тази причина международната организация призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище. И друг призив: Да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци.

Коментари: 0