Менда Стоянова: Приходите в бюджета са амбициозни, но изпълними

Хазната ще се напълни, убедена е председателят на бюджетната комисия в парламент

Балансиран, реалистичен и фокусиран към доходите. Такъв е Бюджет 2013 според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

"Бюджетът за следващата година има планирани повече разходи, естествено те се базират на повече приходи. Основната част от увеличението на бюджета е насочена към повишаване доходите на пенсионерите, социалните плащания, и е фокусирана върху сектора на образованието, като за първи път има сериозно увеличение на парите в сектор "Култура", заяви Менда Стоянова по БНР.

По думите й приходната част на бюджета изглежда "доста напрегната и амбициозна", но е планирана реалистично и ще бъде изпълнена.

Според нея, хазната ще се напълни, тъй като в изготвянето на прогнозната му част са участвали АП и Агенция "Митници", които събират данъците и акцизите.

Стоянова призна, че БНБ смята, че цифрите във финансовата рамка са твърде оптимистични. Тя обаче е категорична, че взетите мерки ще поддържат банковата система стабилна и през 2013 г., за четвърта поредна година в кризата.

За увеличението на пенсиите, Стоянов коментира, че е нормално 9,8% да е малко увеличение, тъй като за една ниска пенсия, това не е сериозна сума. "Но за бюджета това са 1 млрд. лева, които не са малко пари. Това са сериозни суми, но това са и възможностите на бюджета. Човек трябва да харчи толкова, колкото му позволява приходната част. ГЕРБ показва, че не прави предизборен бюджет и че е по-важно стабилното развитие на държавата ни, отколкото популистки ходове", подчерта председателката на Бюджетната комисия.

По повод данъка върху депозитите, Менда Стоянова е категорична, че няма недоволство от страна на банките. Трезорите щели да само да администрат налога, което ще им коства минимални услия. Депутатите ще определят точната разлика между влог и депозит, така че да е ясно, как ще се облагат парите в банките.

Очаква се Бюджет 2013 да бъде гласуван на първо четене в парламента на 8 ноември, каза още Стоянова.

Коментари: 0