Меркел е притеснена от високите социални разходи в Европа

Според германския канцлер всички трябва да спрат да харчат повече, отколкото печелят

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европа ще трябва да "работи много здраво", за да поддържа най-щедрата система за социално подпомагане в света и едновременно с това да остане конкурентна в глобален мащаб. Това каза германският канцлер Ангела Меркел в интервю за Financial Times.

"Ключът към способността на Европа да преживее предизвикателствата на глобализацията е да отделя повече средства за изследвания и образование, като същевременно направи основен ремонт на данъчната система и трудовия пазар, за да възстанови конкурентоспособността си", отбелязва тя.

"Днес Европа представлява едва около 7% от световното население, произвежда 25% от глобалния Брутен вътрешен продукт (БВП) и финансира 50% от глобалните социални разходи. Поради това е очевидно трябва да се работи здраво, за да се поддържа просперитета и този начин на живот. Всички трябва да спрем да харчим повече, отколкото печелим всяка година", изтъква Меркел.

Меркел не предлага директно ограничаване на социалните разходи в името на конкурентоспособността, но намекът й е очевиден на фона на растящите социални разходи за застаряващото население в Германия и цяла Европа, отбелязва FT. "Дори ако една страна е поставила под контрол дълга и дефицита си, ако посвещава целия си бюджет на социалните разходи и не отделя нищо за изследвания и развитие, това ще създаде лоши условия за бизнеса", заявява канцлера.

Меркел обаче не получава пълна подкрепа за позициите си в Брюксел, особено от френския президент Франсоа Оланд, който настоява бъдещите договорености за "конкурентоспособност и растеж" да не са задължителни за всички членки на Еврозоната. Въпреки сблъсъка на позиции Меркел отрича да има сериозен разрив във френско-германските отношения. "Въпреки че представляваме различни държави и имаме различен политически бекграунд, ние винаги намираме общо решение", каза тя.

Коментари: 0