Меркел очаква трудни преговори за бюджета на ЕС

Според германския канцлер новата 7-годишна финансова рамка трябва да осигури по-висока конкурентоспособност на европейската икономика

Снимка: БГНЕС

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германският канцлер Ангела Меркел очаква изключително трудни преговори по бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. Това каза самата тя в своето седмично изявление, цитирана от Reuters. Двудневната среща в Брюксел на лидерите на държавите-членки ще започне в четвъртък. Това ще е втори опит да се приеме 1-трилионния бюджет на съюза, след като през ноември преговорите пропаднаха.

"Германия ще се опита да помогне за постигането на успешен резултат. Едва в края на седмицата обаче ще стане ясно дали ще постигнем успех", каза Меркел. "Струва си да се опита. Във време, когато икономиките на много от държавите в ЕС страдат, приемането на бюджета ще доведе до една сигурност при финансовото планиране", добави канцлерът.

Според нея бюджетът трябва да подсигури повишаването на конкурентоспособността на целия съюз, както и намаляване на разликите между икономиките в самия ЕС.

В дните до срещата Меркел ще проведе двустранни разговори с лидерите на Испания и Франция. Тази седмица тя се срещна с италианския премиер Марио Монти, след което заяви, че е оптимистично настроена за постигане на сделка.

Самият Монти обаче смята, че вноската на Италия в бюджета на ЕС е прекалено голяма и не е пропорционална на реалното благосъстояние на страната. Друг нетен вносител - Великобритания вече официално поиска намаляване на вноската и отказва да подпише бюджета за следващите седем години.

Подкрепи Economic.bg