Меркел очаквано похвали Гърция

Германският канцлер заяви, че страната напредва, въпреки че все още няма споразумение около мерките за бюджетни съкращения

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германският канцлер Ангела Меркел очаквано се изказа положително за напредъка на Гърция, въпреки че страната още не може да постигне споразумение с "тройката" за получаването на следващия финансов транш. Днес германският лидер пристигна в Гърция, където беше посрещната изключително враждебно от гражданите.

"Ежедневно има напредък в Гърция", каза Меркел, по време на обща пресконференция с гръцкия си колега Андонис Самарас. "Напоследък реформите са ускорени, но все още има какво да се подобри като събирането на данъци и местното управление", допълни тя. Тя изрази убеждението си, че тежките реформи, с които трябва да се справя страната, си заслужават.

Междувременно еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че Гърция може да получи следващия транш от 31.5 милиарда евро (40.1 млрд. долара), част от международния спасителен пакет, "най-късно" през ноември.

Гърция трябва да изпълни редица мерки за фискална консолидация и структурни реформи преди нейните международни кредитори да могат да завършат доклада си за напредъка, отваряйки пътя за отпускането на следващата помощ, заяви Рен извън официалния формат на срещата на финансовите министри от ЕС в Люксембург.

"Много близо сме до приключване на преговорите и до споразумение на експертно равнище", каза еврокомисарят във връзка с продължаващата мисия на кредиторите на Гърция.
 

Подкрепи Economic.bg