Microsoft с първа загуба като публична компания

Акциите на компанията повишиха стойността си с 1,7% в търговията след затварянето на борсите в САЩ, след като приключиха сесията на ниво от 30,67 долара

6818 ~ 1 мин. четене

Microsoft отчете първата си загуба откакто стана публична компания през 1986 г., след като отписа част от стойността на онлайн бизнеса си и отсрочи приходи, очаквани след дебюта на новата опрационна система Windows 8, съобщава Financial Times.

Нетната загуба на компанията е 492 млн. долара, или 6 цента на акция, при печалба от 5,9 млрд. долара, или 69 цента на акция, за същия период на 2011 г.

Тримесечната загуба бе очаквана, след като през юли компанията обяви, че ще поеме отписване от 6,2 млрд. долара от стойността на своето онлайн подразделение след неуспешно придобиване. Microsoft придоби компанията aQuantive Inc. преди пет години за 6,3 млрд. долара, за да насърчи онлайн рекламните си приходи и да се противопостави по-добре на конкурентите си Google и Yahoo.

Продажбите обаче отчитат ръст с 4% до 18,6 млрд. долара въпреки забавящите се продажби на персонални компютри.

Акциите на компанията повишиха стойността си с 1,7% в търговията след затварянето на борсите в САЩ, след като приключиха сесията на ниво от 30,67 долара.

Подкрепи Economic.bg