Милиони в подкрепа на малките стопанства

За производителите на пшеница е осигурена кредитна линия от 10 млн. лв.

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Актуализацията на държавния бюджет е осигурила допълнителни средства в подкрепа на малките земеделски стопани. Това стана ясно след заседанието на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), провело се днес в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Благодарение на промените са за земеделските производители, отглеждащи плодове и зеленчуци са осигурени 3.5 млн. лв. Тези средства бяха обещани лично от министъра на земеделието Димитър Греков като част от програмата на правителството за подкрепа на малките земеделски стопани, похвалиха се от МЗХ.

Планът за подкрепа на родното производство включва и отпускането на кредитна линия от 10 млн. лв. за закупуване на минерални торове и/или семена за производство на пшеница, реколта 2014 г. Определената на заседанието лихва по заемите ще бъде 4.5%.

Утвърдени бяха и ставките по прилагане на държавна помощ de minimis за подпомагане на декар за зеленчуци, полско, градинско и оранжерийно производство през 2013 г. Средствата за земеделските производители са 1.5 млн. лв. Гласувано е и решение за предоставяне на минимална помощ de minimis за земеделските производители отглеждащи овощни култури и десертно грозде през 2013 г. По тази програма ще се усвоят 450 хил. лв.

Единодушно е гласувано и предоставянето на средства за картофопроизводителите от областите Благоевград, София - област, Перник и Смолян през 2013 г. По мярката са заделени 450 хил. лв.

Земеделските производители, отглеждащи памук през 2013 г., ще могат да кандидатстват за държавна помощ de minimis от 120 хил. лв., която се отпуска за трета поредна година.

Подкрепи Economic.bg