Миньори от "Черно море" остават под земята

Ефективният протест заради неизплатените заплати в бургаския рудник продължава и днес

Миньори от
Автор: Николай Марченко

Продължава ефективният протест на 61 миньори в бургаската мина "Черно море", които стачкуват на 300 метра под земята, информират медиите в страната тази сутрин. 

Работниците заявиха, че стачните им действия ще продължат, докато не си получат в пълен размер парите, които предприятието им дължи от юли насам. Вчера протестът прерасна в гражданско неподчинение и миньорите блокираха за половин час пътя Бургас-Слънчев бряг в района на Каблешково.

Някои от работниците в мините на бизнесмена Христо Ковачки са под земята над денонощие - повече от 32 часа. И миньорите от днешната смяна заплашиха да влязат в рудника при своите колеги, които засега са в добро здраве. Трима спасители и медицински екип следят състоянието им. Вчера двама работници бяха изведени заради здравословни проблеми като високо кръвно. Останалите обаче са категорично, че са се разбрали помежду си да не си ходят, като отпочиналите ще сменят колегите си под земята. 

Стачкуващите очакват подкрепа и от колегите си в страната. Миньорите очакват обещанието, което беше дадено на браншовия съвет в сряда към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), да бъде изпълнено. То гласи, че държавната Национална електрическа компания (НЕК) трябва да преведе 270 хил. лв. на „Топлофикация Сливен“, която от своя страна да се издължи на рудника „Черно море“. Това обаче така и не се случи.

"При условие, че НЕК плаща по около 50% на всички свои контрагенти, специално на "Топлофикация Сливен" през първите 7 месеца на годината НЕК е плащала по 71% - тоест повече от средното", заяви пред журналисти в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод стачката на миньорите.

Той каза, че заплатите им се плащат от "Топлофикация Сливен", която е частно дружество и ведомството няма как да му повлияе – според него шефовете на „Черно море“ не проявиха достатъчно управленски умения, за да платят заплатите. Досега миньорите са получили едва 130 лв. аванс.Коментари: 0