Moody’s понижи рейтинга на Гърция

Причината е все по-големия риск страната да напусне еврозоната

Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция заради все по-големия риск страната да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс. Рейтинговата агенция уточнява обаче, че не смята това за най-вероятния сценарий.

Така най-високият рейтинг, който може да получи местен емитент на дълг ще бъде Caa2, за някои бонове обаче той остава B1, се казва в разпространено от Moody’s съобщение.

Следващите извънредни парламентарни избори в Гърция ще се състоят на 17 юни. Последните социологически сондажи дават малка разлика в прогнозните резултати на политическите партии, които подкрепят и които се противопоставят на условията по споразумението за финансова помощ, сключено с ЕС и МВФ. Според агенцията опасността от напускане на общата европейска валута може да нарасне след вота.

Ако Гърция се откаже от еврото, това ще донесе големи загуби на инвеститорите, тъй като публичните и частните задължения в рамките на гръцкото законодателство ще бъдат реденоминирани, а банковата система и икономиката на страната ще понесат тежък удар, се казва в съобщението на Moody’s. Според агенцията тези сътресения ще донесат допълнителни загуби на кредиторите на Гърция.

Коментари: 0