Moody's вдигна рейтинга на Турция

Оценката по дългосрочния дълг на страната остава едно ниво под инвестиционния рейтинг

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Турция от "Ba2" на "Ba1", като запази перспективата "положителна". Новата оценка е само една степен под нивото, което дава инвестиционен рейтинг на турските държавни облигации.

"Повишаването на рейтинга до "инвестиционен" вероятно ще зависи от устойчивостта на Турция по отношение на сътресенията в международната търговия, като се имат предвид вече благоприятните показатели за публичните финанси", се посочва в становището на Moody's.

От агенцията посочват, че отново ще увеличат рейтинга ако Турция успее да премахне уязвимостта си от външни фактори. "Това може да стане чрез намаляване на дефицита по текущата сметка или увеличаване на валутните резерви.

През миналата година Турция успя да намали бюджетния си дефицит до едва 1.3% от 3.6% година по-рано. Държавният дълг също намаля от 42% до 39% от брутния вътрешен продукт. За тази година се очаква дефицитът да бъде 1.5%, а публичният дълг - 37%.


 

Коментари: 0