Московски: Не можем да влияем на цените на горивата

Според транспортния министър това може да стане само при неконтролируема промяна

"Темата за цените на горивата е сложна". Това констатира министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при посещението си във Варна. По думите му държавата няма на разположение много сериозни механизми, за да влияе върху цените на бензина и дизела.

Цените на колонката са предмет на чисто пазарно търсене и предлагане, смята министърът. Според него конкуренцията в ценообразуването е налице. "В себестойността на горивата влиза цената на суровия петрол, преработката на суровината, акцизът и търговските печалби, както и малък процент на биогориво", обясни Московски.

„Ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме ангажимент, свързан с равнището на цените, това което може да направи, е да промени акциза и ДДС,” призна министърът. По думите му обаче това е сложна процедура, която трябва да получи разрешение от Брюксел.

До такъв сценарий може да се стигне при неконтролируема промяна в цените на горивата, смята Московски. Според него отделните страни не могат да вземат самостоятелно решение в тази посока.

Коментари: 0