Motorola пак заведе дело срещу Apple

От компанията искат блокиране на вноса на iPad, iPhone, iPod Touch и някои Mac-ове

Motorola Mobility е завела дело за патентно нарушение срещу Apple и желае блокиране на вноса на iPad, iPhone, iPod Touch и някои Mac-ове.

Компанията, притежавана от Google, се надява с това дело да разреши много от съществуващите подобни спорове с Apple. Делата между двете компании за правата над патентите са безбройни, като ту едната, ту другата е ищец.

„Искаме да разрешим проблемите с патентите, но Apple не желае да изработим заедно лиценз, което не ни оставя избор, освен да защитаваме себе си и иновациите на инженерите си“, заявиха Motorola, съобщава kaldata.com.

Продуктите на Apple се произвеждат извън САЩ и противниковата компания иска съдът да наложи забрана на вноса им в Щатите. Въпреки това, именно тази тактика на Apple носи големи икономически изгоди на страната и трудно бихме си представили някой съд да се съгласи да изпълни искането на Моtorola.

От друга страна, зад Motorola стои Google с неговата операционна система Android, а между Google и Apple вече има известен брой заведени патентни дела в няколко юрисдикции. Като добавим и разгорещената съдебна битка между Ябълката и Samsung, който използва Аndroid в своите устройства, напрежението между двата гиганта (Google и Apple) нараства с всеки изминал момент, расте и големината на сумите, които компаниите отделят за съдебните разправи. Въпросите за интелектуалната собственост назряха неимоверно и може би вече стигнаха до момента, в който най-изгодно за всички страни би било съставянето на договори за смесен лиценз, както и взаимни споразумения, че компаниите няма да се съдят една друга.

Коментари: 0