НАСА изстрелва LADEE на Луната

LADEE ще наблюдава лунен феномен и ще изследва наличието на лунен прах

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американската агенция за космически изследвания (НАСА) ще изстреля утре сондата LADEE, съобщи Reuters. След като заеме мястото си в орбитата на Луната, LADEE ще наблюдава лунен феномен, забелязан за първи път по време на мисията ”Аполо 17” преди повече от 40 години.

Основната задача на LADEE ще бъде да записва светлинен феномен на нивото на лунния хоризонт, по време на изгрева на Слънцето. Явлението е интересен обект за изучаване, тъй ката Луната няма собствена атмосфера, за да отразява слънчевите лъчи. Заради това възниква хипотезата, че над лунната повърхност се издига прах, зареден с електрически частици, който провокира светлинната дифракция.

Пътешествието на LADEE до Луната ще продължи един месец, след което още един месец ще бъде необходим за стабилизиране на апарата на лунна орбита и установяване на лазерната връзка. Предвижда се в началото на ноември апаратът да предаде информация за състава на атмосферата на Луната и наличието на лунен прах в нея, образуван от падането на астероиди.

Подкрепи Economic.bg