Над 3 млрд. лв. изхарчи държавата за търгове

Болниците са обявили най-голям брой обществени поръчки

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

От началото на 2013 г. до момента държавата е обявила обществени поръчки за над 3 млрд. лв, показват данните в регистъра на Агенцията за обществени поръчки, цитирани от Стандарт. Обявените търгове са на почти същата стойност като тази през съпоставимия период на миналата годината. За сравнение - през цялата 2012 г. обществените поръчки са били за малко над 6 млрд. лв.

За първите малко повече от 5 месеца на 2013 г. са обявени общо 8755 обществени поръчки. Първенец по брой обявени търгове са здравните заведения.

От държавните дружества най-напред в класацията е Електроенергийният системен оператор (ЕСО) със 147 договора, а от министерствата първо е здравното - със 123 поръчки. Най-активна сред общините е местната управа на Казанлък с 62 договора за обществени поръчки от началото на годината.

Една от интересните обявени обществени поръчки е за изработване на нови правила за качеството на въздуха, светлината и защитата от шум на болници, училища и театри. Поръчка за изготвяне на правила за строеж на обществени сгради с европари е обявило строителното министерство. Изпълнителят на поръчката "Анализи, проучвания и актуализация на нормативни актове в подкрепа на ОПРР 2014-2020 г." ще трябва да разработи проект на нов нормативен акт.

В него трябва да залегнат правилата за проектиране и изграждане на обществени сгради в областта на образованието, здравеопазването и културата. Тези сгради ще трябва да са съобразени с климатичните, географските и социалните особености на страната. Ще бъдат определени и правила за безопасност при пожар, както и каква температура ще трябва да се поддържа в обществените сгради.

Подкрепи Economic.bg