Над 5% ръст на пътуванията на българи зад граница

Ръст отчитат визитите към Гърция и Германия, намаляват посещенията ни във Великобритания и Испания

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С 5.3% на годишна база са се увеличили пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2013 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През първия от тази година общият брой на пътуванията зад граница е 266.2 хил., което е повишение от 9.3% спрямо декември, показват още данните от националната статистика.

Най-голям ръст спрямо януари миналата година отчитат пътуванията на българи към Гърция - с 16.4% Визитите в Германия са нараснали със 7.1%, а към Сърбия - с 4.7%. В същото време намаляват пътуванията към Великобритания - с 22%, Испания - с 12.3%, и Италия - с 8.1%.

Най-често използваният повод за пътуване в чужбина на българи са "други цели". В тях се включват гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. Този дял е 60.4%. Командировките формират 22.4% от пътуванията на българи зад граница. С цел почивка и екскурзия са били 17.2% от визите извън България.

Посещенията на чужденци в България през януари тази година са 351.7 хил. Спрямо съпоставимия период на миналата година се вижда ръст от 4.3%, но спрямо декември е отчетен спад от 11.4%. Увеличили са се чуждите граждани, които идват в България на почивка и екскурзия - ръст от 7.2%. Служебните пътувания обаче са намалели с 8.2%.

От общия брой чужденци, посетили България, най-голям е относителният дял на гражданите от Европейския съюз (ЕС) - 45.8%, следван от тези от другите европейски страни - 45.4%.

Подкрепи Economic.bg