Наесен става ясно кой ще управлява Фед

Сред кандидатурите са бившият министър на финансите Лорънс Съмърс и Джанет Йелън, която в момента е зам.-управител на Фед

124 ~ 1 мин. четене

Новият председател на най-влиятелната централна банка в света - Федералният Резерв (Фед), ще бъде ясен до есента. Това обеща американският президент Барак Обама по време на пресконференция в Белия дом. Той определи това като едно от най-важните икономически решения за страната.

Председателят на Фед е не само един от най-важните хора, определящи икономическата политика, но и една от основните фигури в света, допълни президентът на САЩ, цитиран от UsaТoday.

Той заяви също, че има на разположение прекрасни кандидатури като бившия министър на финансите Лорънс Съмърс и Джанет Йелън, която в момента е зам.-управител на Фед.

Мандатът на Бен Бернанке, сегашния председател на борда на управителите на Фед и на Федералната комисия за отворени пазари, приключва на 31 януари.

"Точно сега предизвикателството не е инфлацията, предизвикателството е, че ние все още имаме твърде много хора без работа", заяви Обама "Има прекалено много неизползван капацитет в икономиката."

Подкрепи Economic.bg