Най-богатите 200 загубиха 46 млрд. долара за седмица

Първото място в класацията на Bloomberg Billionaires Index се държи от испанеца Карлос Слим

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-богатите 200 души в света са изгубили общо 45.7 млрд. долара през изминалата седмица. Това показва индексът Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневното изменение в състоянието на милиардерите. Причината за загубата е падането с 2% на американския борсов индекс S&P500 - най-големият седмичен спад за последните пет месеца.

Най-богат продължава да бъде мексиканецът Карлос Слим, чието богатство идва основно от телекома America Movil - най-големият в Латинска Америка. Състоянието му се оценява на 72.5 млрд. долара, но намалява с 2.1 млрд. долара спрямо предходната седмица.

На второ място се нарежда съоснователят на Microsoft Бил Гейтс с 68.3 млрд. долара. Челната тройка се оформя от Уорън Бъфет, който разполага с 56.3 млрд. долара.

Четвърти е испанецът Амансио Ортега с 53.1 млрд. долара. В четвъртък той беше изпреварен от основателя на Ikea Игвар Кампрад, който обаче се задържа в четворката едва един ден. Състоянието на Ортега в момента се оценява на 53.1 млрд. долара, което е със 100 млн. долара повече от това на Кампрад.

Коментари: 0